– Äter man väldigt mycket kött är det ju av större betydelse att halterna är låga. Äter man bara en enstaka portion som grannen bjuder på spelar det ju inte så stor roll, säger Pål Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: SVT/ arkiv

35 år efter Tjernobylolyckan: Fortfarande cesium i vildsvinskött

Uppdaterad
Publicerad

Östra Västmanland tillhörde de områden som till viss del drabbades av radioaktivt avfall i samband med katastrofen vid Tjernobyl för 35 år sedan. Och fortfarande hittas relativt höga halter av Cesium-137 i vildsvinskött i området.

I tre år har Strålsäkerhetsmyndigheten mätt halter av Cesium-137 i vildsvinskött.

Först i ett större område över Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Gävleborgs och Dalarnas län, för att senare koncentrera mätningarna till köttprover från Heby-trakten.

I områden som drabbades mest av nedfall efter Tjernobylolyckan överstiger en stor andel av de provtagna vildsvinen försäljningsgränsvärdet 1 500 becquerel per kilo (Bq/kg). Ett flertal individer överstiger, eller ligger mycket nära, den nivå på 10 000 Bq/kg där Livsmedelverkets kostråd avråder från att alls äta köttet. Foto: SVT

Proverna från Heby visade bland annat att det varierar över året hur höga halterna av Cesium i vildsvinsköttet är, berättar Pål Andersson i klippet.

Radioaktivt Cesium

Det största nedfallet av radioaktivt cesium efter Tjernobylolyckan skedde i stora områden av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till och med Västerbotten. Högsta halterna uppmättes runt Gävle och i Sundsvalls- och Härnösandstrakten.

De första åren efter olyckan undersökte Livsmedelsverket och andra myndigheter en rad livsmedel. Förhöjda halter fanns i insjöfisk, vilda bär och svamp, och i kött från ren, älg, rådjur och får.

De halter av cesium vi får i oss idag uppges till cirka en trehundradel av den acceptabla dosen man kan få i sig utan att skada hälsan. I Sverige är risken för hälsan liten men cesium i stora mängder kan öka risken för cancer.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.