Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagarna efter katastrofen utspelade sig kaosartade scener i Sverige. Se hur det såg ut genom att starta videon. Foto: SVT Arkiv

Från arkivet: Så reagerade svenskarna när Tjernobylkatastrofen uppdagades

Uppdaterad
Publicerad

35 år har gått sedan Tjernobylkatastrofen 1986. De första dagarna efter katastrofen kantades av en hel del förvirring, mycket på grund av att det sovjetiska styret till en början var mycket förtegna om vad som hänt.

Det första tecknet på att en katastrof inträffat märkes i Sverige den 28 april, två dagar efter olyckan. Instrument hos Forsmarks kärnkraftverk visade på ovanligt höga halter radioaktivitet i marken runt kärnkraftverket. Först antogs det att det var Forsmark som stod för utsläppen, men senare samma dag slogs det fast att så inte var fallet.

Det spekulerades vilt om vad som orsakat radioaktiviteten, och inte förrän dagen efter bekräftade Sovjetunionen för världen att en olycka inträffat.

Därefter följde några kaotiska dagar i Sveriges historia. Strålningen skulle mätas över hela landet, statsminister Ingvar Carlsson rasade mot de sovjetiska ledarna och jodtabletter blev plötsligt en eftertraktad vara på svenska apotek.

Se hur det såg ut i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.