Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här koordineras de runt 350 jägare som deltog i ett storsök efter smittade vildsvinskadaver i Fagersta. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Beskedet: Nu kan nästa steg tas i kampen mot svinpesten i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Runt 350 jägare deltog i ett storsök efter döda vildsvin i restriktionszonen i Västmanland och Dalarna. Tre nya kadaver, alla i kärnområdet blev facit när sökoperationen summerades på söndagen.

– Nu kan vi säga att det finns ett kärnområde eftersom vi inte har hittat smittade grisar utanför, säger insatschef, Helena Sixtensdotter.

Ett vildssvinskadaver hittades på fredagen och ytterligare två hittades under lördagen i det så kallade kärnområdet, en mindre del av den närmare 1000 kvadratkilometer stora restriktionszonen där döda vildsvin hittats.

Trots fynd av döda grisar – kan ta nästa steg i kampen mot svinpesten

Enligt Jordbruksverket går det enligt förväntan, därför går man vidare till nästa fas i kriget mot den Afrikanska vildsvinspesten: Att stängsla in kärnområdet, så snabbt som det går, för att isolera de kvarvarande vildsvinen.

– När staketet kommer upp blir det något helt annat. Då får vi möjligheter att skjuta och fånga vildsvin, även utanför det här området, säger Lars Björk på Svenska jägareförbundet.

I klippet får du hänga med till jägarnas sambandscentral under storsöket.

Förbjudet att beträda skog och mark i zonen – det kan hända om du går in

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan hända om du går in i det 1 000 kvadratkilometer avstängda området kring Fagersta där afrikansk svinpest härjar. Foto: Svt/privat/bilden är ett montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.