Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restavfall som bland annat innehåller matrester ligger lättillgängligt för till exempel vildsvin på Sänkmossens avfallsstation i Fagersta. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Här läggs soppåsarna oskyddat – Sänkmossen pekas ut som källa till utbrottet av svinpest

Uppdaterad
Publicerad

För att skyddas från vildsvin förvaras de bruna påsarna med matavfall i tält på Sänkmossens avfallsstation i Fagersta. Men hushållssoporna – som ofta också innehåller matrester – läggs öppet på en betongplatta innan de körs till förbränning.

– Så har det gjorts traditionellt, det är den avfallshantering som vi har och som väldigt många andra har, säger Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö.

SVT har fått komma in på den avstängda avfallsstationen, som pekas ut som en möjlig smittkälla till utbrottet av afrikansk svinpest. Här har vildsvin i åratal letat matrester bland soporna, ändå har Vafab Miljö inte ändrat rutinerna för avfallshantering.

Restavfall kan ligga tillgängligt för vildsvinen i upp till ett dygn.

– Om vi hade fått mer information och våra tillsynsmyndigheter hade bett oss att agera, då hade vi gjort det, säger Eva Favaro, kommunikationschef på Vafab Miljö.

I klippet berättar hon om åtgärden som Jordbruksverket stoppade – och första mötet om svinpest som hölls redan 2019.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Första fallet av svinpest

Den 6 september i år tvingades Vafab Miljö stänga Sänkmossen för allmänheten då afrikansk svinpest som konstaterats i området misstänks ha haft sitt utbrott kring avfallssanläggningen. Det är första gången svinpest konstaterats i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.