Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Carl-Johan Norström, åklagare, berätta om bakgrunden till åtalet Foto: Caroline Slotte /SVT

38-åring åtalas för sprängning på Skiljebo – inspirerades av terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige mannen åtalas bland annat för allmänfarlig ödeläggelse i samband med sprängningen som inträffade på Skiljebo den 27 januari i år. Den drabbade lägenheten var full av explosiva ämnen, bomber, utrustning att tillverka bomber med samt digitala filer och filmer som visar hur han innan explosionen provsprängde sina bomber. 

I lägenheten hittades bland annat cirka 3 500 gram av det högkänsliga sprängämnet TATP och svartkrut, avsågade metallrör samt filmer där 38-åringen, på olika platser i Västerås, har provsprängt sina bomber. Polisen har senare kunnat fastställa att explosioner har inträffat på platserna. Flera av provsprängningarna ska ha genomförts på en cykelbana mellan Lövstagatan och Fläckebogatan i Västerås samt på Bjurhovdagatan i Västerås. 

Byggde bomber

Med anledning av detta står mannen även åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I lägenheten hittades också en gevärspipa med avfyrningslåda samt flera olika typer av narkotika vilket gör att mannen även misstänks för vapen- och narkotikabrott.

Utöver det åtalas  mannen även för urkundsförfalskning då han hade flera olika förfalskade id-handlingar i lägenheten. 

Ytterligare två män åtalas

Den andre mannen som står åtalad för flera fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor ska vara en 38-åring som varit med vid provsprängningarna på olika platser i Västerås.

En 59-årig man står också åtalad misstänkt för brott mot lagen om sprängämnesprekursorer då han ska ha försett 38-åringen med ämnen som tillsammans utgör ingredienserna för att tillverka bomber.

I samband med explosionen fick den huvudåtalade 38-åringen livshotande skador och har under lån tid vårdats på intensivvårdsavdelningar i Uppsala och Västerås.

– Min ambition är att han ska vara närvarande under förhandlingarna, sen hur mycket han orkar vet jag inte, säger kammar åklagare Carl-Johan Norström som leder åtalet mot mannen.

Norström säger även att mannen antagligen kommer att få en straff-rabatt med anledning av hans omfattande skador.

Foto: Ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet