Foto: SVT

4 miljoner kronor: Så ska Hallstahammar finansiera renoveringen av Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 30 procent av renoveringspengarna kommer att kunna tas ur en särskild pott för energieffektiviseringar, men 70 procent av pengarna kommer ändå att behöva tas från budgeten till nya cykelvägen mellan Kolbäck och Strömsholm.
– Det viktiga är att prioritera så de pengarna sedan sätts tillbaka, säger Carina Elliott, teknisk chef.

Under måndagen fattade kommunstyrelsen i Hallstahammar nytt beslut om vilka pengar som ska användas till renoveringen av Kulturhuset, och om att starta den.

Nytt besked: ”Passar på nu när det är tomt”

Beräkningar visar att 1,2 av de totalt 4 miljoner kronorna som ombyggnationen beräknas kosta, kan tas ur fastighetsavdelningens särskilda investeringsbudget till energieffektiviseringar.

Ett nytt besked, berättar kommunens tekniska chef.

– Vi passar på att göra energibesparande åtgärder nu när huset ändå står tomt. Vi kommer att byta fönster och också byta ut den direktverkande elen mot fjärrvärme, säger Carina Elliot.

Tas från budget till cykelväg

Resterande 2,8 miljoner kronor som ska gå till att åtgärda de sedan tidigare påtalade bristerna i bland annat ventilation och brandskydd, kommer dock att ”lånas”  från den budget på 5 miljoner kronor som sedan tidigare finns avsatta till att bygga den efterlängtade cykelvägen mellan Strömsholm och Kolbäck.

Men innebär det här några konsekvenser för det projektet?

– Nej, där vet vi nu att Trafikverket inte kommer att upphandla bygget förrän 2020. Beskedet från Länsstyrelsen är att vi kommer att behöva göra en investering först 2021, därmed kan vi låna de här pengarna så länge, säger Carina Elliot teknisk chef i kommunen.

Renoveringen väntas ge verksamheterna en hyreshöjning på 161 000 kronor per år. Pengar som enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande ryms inom budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer