Delad bild. Till vänster: polis styr drönare utomhus. Till höger: polis står vid vattnet i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Låter som en bra idé”. Förra året härjade en eller flera stöldligor i Västerås och många båtmotorer stals. I klippet berättar polisen hur det gick till och hur drönare nu ska hindra ligornas framfart i Mälaren. Foto: Fredrik Björkholm/Arkiv/ SVT

Drönare ska stoppa ligorna – polisens nya vapen mot båtstölder: ”Kan identifiera gärningsmän”

Publicerad

Nu börjar polisen använda sig av drönare i kampen mot stöldligor som stjäl båtmotorer och båtar i Mälaren. Över Västerås och närliggande vatten ska bevakningen både avskräcka och förhindra pågående stölder.

– Vi kan både observera vart de tar vägen och gå ner på låg höjd för att identifiera gärningsmän, säger Petter Yderfors inspektör polisregion Mitt.

Polisen har tillstånd att från april i år och ett år framåt kunna använda drönare i och kring Västerås för att få bukt på stölder av båtar och båtmotorer. Det är det första beslutet av den här storleken och syftet i Sverige.

Kan se värme på hög höjd

Området innefattar Västeråsfjärden samt delar av Fulleröfjärden och Ridöfjärden. Drönarbevakningen sker i huvudsak från hög höjd för att få en överblick över ett område, och förutom småbåtshamnar så ska man hålla extra koll på båtuppställningsplatser. Drönaren kan även jobba nattetid då den är utrustad med mörkerkamera och värmekamera.

Så skyddar du din båt – polisens bästa tips

Båtar och polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märkning, ordentliga lås och regelbunden tillsyn är några av sakerna du som båtägare bör göra för att försvåra för tjuven. Här i klippet hör du polisens bästa tips för att du ska få ha din båt i fred. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.