Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakter hela båtsäsongen, men även vintertid, vi har grinden, staket och nu till sommaren kommer vi ha kameraövervakning”, säger Maggan Kropp, ordf Hallsta/Kolbäcks båtklubb. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Båtklubbarna hjälps åt för att hålla tjuvarna borta i Borgåsund

Publicerad

Båtstölder, stölder av båtmotorer och propellrar eller inbrott och skadegörelse i båtarna. Många är drabbade, även båtklubbarna i Borgåsund. Men två av dem har hittat ett framgångsrecept.

– Utan samarbete skulle vi inte klara oss; vi är fyra båtklubbar här och vi och Strömsholms båtklubb ronderar så vi vaktar på båda ställena, säger Maggan Kropp, ordförande för Hallsta/Kolbäcks båtklubb

Stölder av båtar, motorer och tillbehör ökar i början av båtsäsongen, enligt polisen i region Mitt. Stölderna utförs ofta av internationella brottsnätverk. Stockholm har tidigare drabbats hårt, men polisen menar att det finns en stor risk att det håller på att sprida sig till kommunerna runt Mälaren.

För de två största båtklubbarna i Borgåsund har säkerhetstänket pågått ett tag. En kraftig grind till den gemensamma infarten som medlemmarna öppnar med sina mobiltelefoner, stängsel och belysning är några delar.

– Här jobbar vi väldigt mycket med säkerheten, alla medlemmar sitter till exempel vakt ett dygn och sen utökar vi med kameraövervakning nu, säger Johan Fischer, ordförande i Strömsholms båtklubb.

Påhälsningarna av båttjuvar de senaste åren har varit få, en konsekvens av säkerhetstänket enligt klubbarna själva.

– Absolut, det är det garanterat, säger Johan Fischer.

Så skyddar du din båt – polisens bästa tips

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märkning, ordentliga lås och regelbunden tillsyn är några av sakerna du som båtägare bör göra för att försvåra för tjuven. Här är polisens bästa tips för att du ska få ha din båt i fred. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.