Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märkning, ordentliga lås och regelbunden tillsyn är några av sakerna du som båtägare bör göra för att försvåra för tjuven. Här i klippet hör du polisens bästa tips för att du ska få ha din båt i fred. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så skyddar du din båt från stöld – polisens bästa tips

Publicerad

Polisen konstaterar att organiserade stöldligor årligen härjar i Sverige i jakt på båtar, båtmotorer, och dyr elektronik.

– Vi ser varje år den här tiden att stölder och inbrott ökar när båtarna börjar komma fram, säger Roland Komaromi, presstalesperson Polisen region Mitt.

Under våren och sommaren läggs båtarna i sjön. Många båtägare vittnar om att de har haft påhälsning av tjuvar. Dock har antalet stölder av båtar och båtmotorer i polisregion Mitt sjunkit från 424 ärenden 2021 till 320 ärenden 2023.

Ett effektivt sätt att skydda sin båt är att jobba tillsamans i en båtklubb eller liknande. I Borgåsund har två båtklubbar satsat stort på säkerheten för att få bort tjuvarna.

Båtklubbarna hjälps åt för att hålla tjuvarna borta i Borgåsund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakter hela båtsäsongen, men även vintertid, vi har grinden, staket och nu till sommaren kommer vi ha kameraövervakning”, säger Maggan Kropp, ordf Hallsta/Kolbäcks båtklubb. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.