– Det känns, lyxigt,säger Carin Johansson eftertänksamt. Att få träffa olika experter på samma ställe och framförallt att det gått så fort. Foto: Jenny Berggren/SVT

5-åriga Nils mamma om insatser och diagnos: ”Man vill ju ha hjälp nu – helst i går”

Uppdaterad
Publicerad

5-åriga Nils familj är en av de första som tagits emot på den nya mottagningen för tidiga insatser i Västmanland. Hans mamma, Carin, tror att den har en viktig funktion att fylla.

– När man som förälder väl tagit steget och bett om hjälp, då är ju energin ofta dränerad och man vill ha hjälp nu. Helst igår, säger hon.

Nu 5-åriga Nils har alltid varit en livlig kille. Haft svårt att sitta still och att koncentrera sig på en sak länge, berättar hans mamma Carin Johansson. Han har haft svårigheter att uttrycka sig och det tillsammans med annat leder lätt till konflikter i vardagen eftersom det blir svårt att förstå varandra.

Hans föräldrar började också oroa sig för hur det ska bli i förskoleklass och skola, som närmar sig.

– Vi har redan kontakt med logopedmottagningen men vände oss också till vårt BVC på Gryta i Västerås för stöd, berättar hon.

Det var psykologen där som tyckte att den nya mottagningen för tidiga insatser kunde vara en möjlighet för familjen, och remitterade dem dit.

Och när den väl öppnade i början av november gick det fort.

Inom loppet av ett par veckor från att första samtalet från mottagningen kom, har familjen redan haft två bedömningsträffar och väntar på besked om fortsättning den närmsta veckan.

– Först och främst hoppas vi ju få verktyg att mötas, berättar Carin Johansson klippet.

Vägen till den nya mottagningen för tidiga insatser går via BVC, berättar projektledare Ingrid Meissner. Den har utformats utifrån vad föräldrar och pedagoger och barn i referensgrupper uttryckt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.