Många arbetslösa ingenjörer – ändå rekryteras det från utlandet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden i Västerås skriker efter ingenjörer – och de finns där ute på hemmaplan. Trots det tvingas många företag att rekrytera från andra länder.

Enligt arbetsförmedlingen finns det ett 50-tal ingenjörer som skrivit in sig som arbetslösa i Västmanland – och enligt Christer Gerdtman, utvecklingschef på företaget Motion Control som konsultar inom elektronikbranschen, behövs omkring 1500 ingenjörer för att tillgodose behovet av arbetskraft. Trots mängden ingenjörer som står utan jobb på hemmaplan, måste många företag rekrytera från andra länder.

”Kompetensen finns inte i Västerås”

– Västerås är Sveriges mest ingenjörstäta stad då vi har en stor teknisk industri. Det gör att det finns ett stort behov av ingenjörer. Men tyvärr är det så att den kompetensen vi behöver inte finns i Västerås, då måste vi leta någon annanstans, säger Christer Gerdtman.

Christer Gertdman menar att de ingenjörer som står utan jobb i Västerås många gånger har en utbildning som inte ger arbete.

Brister under rekryteringen

– De kanske har en föråldrad utbildning eller inte har arbetat som ingenjör under lång tid. Sedan finns det dem som har en utländsk utbildning med lite praktiska inslag, en ingenjör måste vara både teoretiskt och praktiskt lagd. Där har vi sett brister när vi har utvärderat olika personer i vår rekrytering.

Marcus Löwing, analytiker på arbetsförmedlingen håller med:

– Det finns en enorm potential i Sverige när det gäller arbetskraft men det kan mycket väl vara så att utbildningen är utdaterad för många, säger han.

Söker i Portugal

För att hitta passande arbetskraft sökte sig Motion Control tillsammans med arbetsförmedlingen mot Portugal, ett land med stor arbetslöshet.

– De vi rekryterat därifrån kommer från ett land med stora problem på arbetsmarknaden. Det gör att de blir lite mer hungriga på att jobba än andra. Det gör att vi snabbt kan få in dem i olika verksamheter.

Importera arbetskraft samtidigt som vi har stor arbetslöshet i Västerås, är inte det kontroversiellt?

– Jo det kan det vara. Vi har försökt rekrytera i Västerås men den kompetens vi eftersöker finns tyvärr inte. Vi söker framförallt ingenjörer med elektroteknisk bakgrund och dem är det brist på. Vi hade gärna tagit in ingenjörer från hemmaplan, men hittar vi inte dem i Sverige måste vi gå utomlands.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.