Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

60 sekunder: Svinpesten i Fagersta – detta har hänt

Publicerad

I början av september konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest i Fagersta – det först någonsin i Sverige.

Genast vidtogs en rad åtgärder för att stoppa smittan. Åtgärder som får stor inverkan på människor, djur och verksamheter i området.

I klippet ovan summerar SVT händelserna sedan utbrottet av afrikansk svinpest startade.

Brottsligt att gå in i den svinpestdrabbade zonen – så kan du straffas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan hända om du går in i det 1 000 kvadratkilometer avstängda området kring Fagersta där afrikansk svinpest härjar. Foto: Svt/privat/bilden är ett montage

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Afrikansk svinpest drabbar inte människa

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.

Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktig på delar av kroppen och djuret går ostadigt och okoordinerat. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.

Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.

Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.

Källa: Jordbruksverket, SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.