Utsläpp på 800 000 ton koldioxid per år – det här bränns för att du ska få värme

Publicerad

För att skapa värme till de som bor i Västerås, Surahammar och Hallstahammar släpper kraftvärmeverket i Västerås ut en stor mängd koldioxid i atmosfären.

– Koldioxidutsläppen är ungefär 800 000 ton per år, och det fossila är cirka 150 000 ton av det, och det härstammar framförallt från plast i avfall, säger Marianne Allmyr, energistrateg på Mälarenergi.

De senaste 10–15 åren har kraftvärmeverket i Västerås genomgått en stor förändring. Bortkopplade är pannorna som eldade olja och nu eldas biomassa iform av skogsavfall, returträ från återbruken och byggen, samt sopor från våra hushållssopor som vi lägger i den gröna tunnan.

Den fossila delen som är kvar kommer från den här delen, och utgörs av plast i soporna. 150 000 ton koldioxid beräknas komma från plastförbränningen.

– All förbränning ger ju upphov till koldioxid, vi i Sverige har ju ett kallt klimat och vi har behov av energin, så jag skulle säga att vi gör det på ett av de miljöbästa sätten som är möjliga, säger Marianne Allmyr.

Marianne Allmyr, energistrateg Mälarenergi. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.