Rening av rökgaserna möjlig i Västerås – stora mängder koldioxid kan lagras utanför Norge

Uppdaterad
Publicerad

Inom en tioårsperiod kan en storskalig rening av rökgaserna från förbränningen på kraftvärmeverket i Västerås bli verklighet. Då kan 550 000 ton koldioxid tas om hand och lagras i stället för att släppas ut i atmosfären och påverka klimatet.

– Det här är teknik som behövs för att vi överhuvudtaget ska kunna nå Parisavtalet, säger Marianne Allmyr, energistrateg på Mälarenergi.

På kraftvärmeverket tillverkas fjärrvärme genom att förbränna biobränslen i form av skogsavfall, returträ från byggen och återbruk och hushållssopor. Resultatet blir stora mängder koldioxid ut i atmosfären, vilket påverkar klimatet negativt.

Teknik finns

Mälarenergi har tillsammans med Energimyndigheten kommit fram till att det är möjligt att tillämpa den här tekniken på Kraftvärmeverket i Västerås. Om det blir verklighet kommer de två modernaste pannorna, block 6 och 7, att utrustas med tekniken. De båda pannorna står för omkring 70 procent av anläggningens förbränning, och 550 000 ton koldioxid per år skulle i så fall kunna tas om hand. Det motsvarar hela Sveriges inrikesflyg innan coronapandemin.

Stora kostnader

– Det rör sig om väldigt stora kostnader. I stora drag skulle investeringskostnaden för två anläggningar här i Västerås vara 3 miljarder kronor, säger Marianne Allmyr.

Hon bedömer att tekniken som på engelska heter CCS (Carbon Capture and Storage), skulle kunna finnas på plats i Västerås till år 2030, men det kan också komma att gå fortare. Inte minst handlar om att hitta former för finansiering.

Hör Marianne Allmyr berätta om koldioxidlagring i Västerås i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.