Foto: Ludwig Vesterström/SVT.

Andrea och Shannelle hjälper unga att avstå från tobak

Publicerad

Andrea Kärrman och Shannelle Sahlin är föreläsarna som reser runt bland skolor i Sverige för att lära unga om tobaksvanor och hur det skadar både hälsan och miljön.

– Vi jobbar förebyggande, vi vill att unga ska få egna och bra argument för att själva vilja avstå från tobak, säger Andrea Kärrman, föreläsare för A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation är stiftelsen som sedan 1979 motiverar unga att avstå från all form av tobak. Under hösten föreläser Andrea Kärrman och Shannelle Sahlin om det vita snuset, tobaksföretagen och hur influencers marknadsför ”tobaksfritt” på sina sociala medier.

– Det vita snuset marknadsförs ofta som tobaksfritt, fastän vi vet att nikotinet kommer från samma tobaksplanta som de andra tobaksprodukterna, säger Shannelle Sahlin föreläsare för A Non Smoking Generation.

I klippet berättar Andrea och Shannelle om föreläsningen för eleverna på Grillska gymnasiet i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.