ABB genomgår nu stora förändringar, så även i Västerås. Foto: Simon Paulin för TT/Montage

Miljardbesparing ska ge ABB globalt fokus

Publicerad

Miljardbesparingar i Zürich och försäljning i Västerås. Verkstadsjätten ABB genomgår stora förändringar just nu.

Under torsdagen rapporterade den amerikanska dagstidningen The Wall Street Journal att ABB spara in 500 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) årligen.

Runt 900 anställda i Västerås

Besparingarna är bara en del av den stora omstruktureringen som ABB genomgår just nu. I mitten av december stod det klart att Power Grids går från ABB till det japanska företaget Hitachi. Power Grids har runt 900 anställda i Västerås och enligt företagets Sverige VD, Johan Söderström, kan de anställda vara lugna, trots försäljningen.

Till The Wall Street Journal säger ABB:s VD Ulrich Spiesshofer att företaget under flera årtionden har haft ett regionalt fokus, där kontoren i varje land har varit ansvarig över sin förmåga att gå med vinst. Nu strävar man mot att få ett mer globalt fokus.

Så många som möjligt ska få stanna

Bilden bekräftas av Daniel Smith, mediaansvarig på ABB:s huvudkontor i Zürich. Han skriver till SVT Västmanland att målsättningen är att förenkla företagets struktur och på så sätt göra det mer effektivt. Han bekräftar att företagets storlek kan komma att ändras i och med dessa strukturella förändringar, men att en förminskning av arbetsstyrkan inte är ett första alternativ. Istället strävar man efter att så många som möjligt ska få stanna inom företaget.

Hur besparingarna och försäljningen av Power Grids påverkar ABB:s verksamhet i Västerås är i nuläget oklart.
– Jag vet inte hur det ser ut i dagsläget för Västerås. Vad jag kan konstatera är att vi kommunicerade ut detta i december och hur långt vi har kommit sedan dess i varje land är svårt att säga, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer