Amfetaminfabriken i Skinnskatteberg: Fyra personer släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man och de tre kvinnor som suttit häktade sedan en amfetaminfabrik upptäckts på en gård i Skinnskatteberg, misstänkta för synnerligen grovt narkotika brott, släpptes på torsdagen fria.

Klockan 09.30 hävde kammaråklagare Camilla Jegerhjelm häktningen mot mannen och kvinnan. De har varit frihetsberövade sedan söndagen den 30 augusti då de greps i Köping under en rutinkontroll. I en lada på mannens gård i Skinnskatteberg upptäcktes något som går att likna vid ett amfetaminlabb. Mannen och kvinnan misstänktes för synnerligen grovt narkotikabrott och häktades. Advokat Maria Wilhelmsson, som försvarar mannen blev inte förvånad över beskedet.

– Det var väntat. Det var ganska uppenbart att han inte var inblandad i det här och han har medverkat på alla sätt i utredningen, säger Maria Wilhelmsson.

Polisen har hittat ett amfetaminlabb på hans gård, hur förklarar han det?

– Han vet ingenting om det över huvud taget. Han hade aldrig kunnat tänka sig att någon skulle kunna hålla på med någonting sådant på platsen där han bor. 

Det var inte bara mannen och kvinnan som häktades söndagen den 30 augusti. Ytterligare en man häktades och sitter fortfarande i häktet. Några dagar efter upptäckten häktades även två kvinnor misstänkta för samma brott. De två kvinnorna släpptes på fri fot senare under torsdagen.

– Misstankarna kvarstår mot de nu släppta personerna. Detsamma gäller de som tidigare släppts i ärendet, säger kammaråklagare Camilla Jegerhjelm, som leder förundersökningen, i ett pressemedelande.

Totalt sitter nu alltså en misstänkt man kvar i häktet. Om han ska vara kvar i häktet behöver åklagaren fatta beslut om senast den 1 oktober. Han är den enda som misstänks på den högre misstankegraden: På sannolika skäl.

SVT har försökt att nå kammaråklagare Camilla Jegerhjelm för en kommentar, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Amfetaminfabriken i Skinnskatteberg

Mer i ämnet