Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Karl-Johan Norström har drivit fallet med mannen som misstänkt ha smällt av en bomb i sin lägenhet på Skiljebo. Foto: Caroline Slotte/SVT

Efter explosion i lägenhet på Skiljebo i Västerås – åklagaren vill se fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades rättegången i fallet gällande explosionen på Skiljebo i Västerås som skedde i januari 2022. Åklagaren yrkar på att den huvudmisstänkte ska dömas till minst åtta års fängelse.

– Det är mycket omfattande brottslighet, med ett synnerligt högt straffvärde, säger åklagaren Carl-Johan Norström.

Diskussionerna huruvida den huvudmisstänkte vetat hur farligt sprängmedlet är har diskuterats fram och tillbaka. Åklagaren Carl-Johan Norström menar att mannen varit likgiltig och vetat att det funnits en risk när sprängmedlet hanterats i lägenheten.  

– En livsfarlig verksamhet med livsfara för andra. Detta kunde slutat mycket mer illa än vad det gjorde, säger åklagaren Carl-Johan Norström. 

Explosion på Skiljebo

Försvarsadvokaten Marcus Rudstam menar däremot att den huvudmisstänkte mannen inte vetat hur farligt sprängmedlet var. 

– Utifrån det sättet som han hanterat ämnet i videor så visste han inte hur farligt ämnet varit, betonar Rudstam.

Mannen som är huvudmisstänkt fick allvarliga skador av explosionen. Han blev bland annat av med flera fingrar och trumhinnorna sprack, vilket gjorde att hans hörsel nu är nedsatt.

Den huvudmisstänkte mannen ska vara kvar i häktet till 2 december, då domen kommer.

Se när 38-åringen gör bomber och spränger på olika platser:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen började undersöka den misstänkte 38-åringen hittade de filmklipp från provsprängningar runtom i Örebro – starta klippet för att se bilderna och få en sammanfattning av fallet. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet