Åklagare Carl-Johan Norström, som leder förundersökningen kring vådaskottet på skjutbanan i Norberg, säger att den misstänkte erkänner vållande till annans död. Foto: SVT

Åklagaren om vådaskjutningen i Norberg: ”Han erkänner vållande till annans död”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköt vådaskottet är nu misstänkt för vållande till annans död samt vapenbrott.
Enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström, som nu leder förundersökningen, har mannen erkänt vållande till annans död, men nekar till vapenbrott.
– Min bedömning i nuläget är att det är oaktsamt, men det finns inget uppsåt, säger han.

De båda männen var ensamma på skjutbanan i Norberg, därför saknas det vittnen till händelsen.

– Jag är helt beroende av den tekniska undersökningen och vad den misstänkte säger. Nu ska hans uppgifter kontrolleras med vad obduktionen sen säger och vad analyserna och den tekniska undersökningen ger, säger Carl-Johan Norström.

Lånade vapnet

Den misstänkta mannen hade jägarexamen, men saknar vapenlicens. Enligt Norström hade han lånat vapnet han sköt med av den äldre mannen.

– Lånar man ut ett vapen så måste man ha omedelbar kontroll över vapnet och det anser jag att den äldre mannen inte hade när han befann sig längre bort på skjutbanan.

Den misstänkte mannen har erkänt vållande till annans död, men nekar till vapenbrott.

– Min bedömning i nuläget är att det är oaktsamt, men det finns inget uppsåt. Det var oaktsamt av den misstänkte att avlossa skottet i det läget som han befann sig i, men vad det består i, det oaktsamma, det vill jag inte gå in på än, vi har personer kvar att höra, bland annat ska den misstänkte höras igen.

”Han mår väldigt dåligt”

Det har tagits en mängd föremål i beslag som nu ska undersökas av NFC (Nationellt forensiskt centrum), den tekniska undersökningen på platsen ska slutredovisas och den äldre mannens kropp ska obduceras. Därefter ska den misstänkte höras igen.

– Han mår väldigt dåligt vill jag bara säga, det här är en oerhört tragisk händelse, säger Carl-Johan Norström. 

Mannen greps på söndagen, men släpptes på fri fot efter förhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vådaskjutningen i Norberg

Mer i ämnet