Kammaråklagare Christer Sammens. Foto: TT / SVT

Åklagaren: ”Jag är nöjd att man konstaterar att branden startade av en skogsmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsentreprenören döms till företagsböter för att med sin skogsmaskin ha orsakat den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Även skogskoncernen Stora Enso stod åtalad men frias av tingsrätten.

– Jag är nöjd med att man kan konstatera en fällande dom och att man konstaterar att branden startade av en skogsmaskin. Det är i frågan om man ska kunna lasta Stora Enso för det här som jag och tingsrätten skiljer oss åt, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Christer Sammens yrkade att båda företagen skulle dömas för allmänfarlig vårdslöshet och betala böter på fem miljoner kronor. Västmanlands tingsrätt valde dock att helt fria Stora Enso.

Skogsbranden i Västmanland

– Domen verkar mycket välunderbyggd och genomarbetad så det är naturligtvis ett besked som man tacksamt tar emot från min sida, säger försvarsadvokat Tomas Nilsson som företräder Stora Enso.

2,5 miljoner kronor i böter

Skogsentreprenören vars skogsmaskin startade skogsbranden för fem år sedan har däremot gjort sig skyldig till grov allmänfarlig vårdslöshet enligt tingsrätten.

– Man har lagt ett väldigt strängt ansvar på min klient och varit ganska generös mot Stora Enso. Allt talar för att vi kommer överklaga det här, säger Rolf Klintfors, försvarsadvokat för skogsentreprenören.

Tingsrätten skriver i domen att en skälig företagsbot ligger på tre miljoner kronor men att det finns flera aspekter som har legat utanför entreprenörens kontroll och att boten därför blir 2,5 miljoner.

– Man har tagit hänsyn till den totalt undermåliga räddningsinsatsen och den har man satt en prislapp på 500 000 kronor på som en liten rabatt för min klient. Jag är besviken, säger Rolf Klintfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet