Foto: TT

Stora skogsbranden i Västmanland: Skogsentreprenören döms till miljonböter – Stora Enso frias

Uppdaterad
Publicerad

Skogsentreprenören vars skogsmaskin startade den stora skogsbranden i Västmanland döms till böter på 2,5 miljoner kronor. Skogsbolaget Stora Enso, som entreprenören jobbade för, frias från brottsmisstankarna.

Det är fem år sedan skogsbranden bröt ut på ett hygge i närheten av Seglingsberg i Surahammars kommun. På måndagen meddelade Västmanlands tingsrätt domen som slår fast att det var arbetet med markberedningen som orsakade branden.

De båda åtalade bolagen har hela tiden nekat till brott och menat att branden till exempel kunde ha startat av blixtnedslag. Enligt åklagaren var dock båda företagen oaktsamma på brandrisken som rådde och gjorde sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet.

Skogsbranden i Västmanland

Åklagaren yrkade därför att båda företagen skulle betala böter på fem miljoner kronor.

Skogsmaskinen startade branden

Tingsrätten väljer dock att fria Stora Enso. Rätten anser att straffrättsligt ansvar inte kan läggas på det uppdragsgivande bolaget, däremot på skogsentreprenören.

Västmanlands tingsrätt menar att skogsentreprenören gjort sig skyldig till grov allmänfarlig vårdslöshet när de valde att genomföra markberedningen trots den höga brandrisken.

Av säkerhetsskäl borde entreprenören sett till att arbetet aldrig utförts på kalhygget den 31 juli 2014, särskilt eftersom bolaget under den dagen inte hade en brandvakt på plats, skriver tingsrätten i domen.

2,5 miljoner kronor i böter

Att branden blev stor och spred sig så pass snabbt beror dock enligt rätten på en rad omständigheter som låg utanför entreprenörens kontroll. Att helikoptrar för vattenbombning användes för sent och att SOS Alarm ändrade rätt koordinater till fel så att räddningstjänsten åkte fel tas upp som några exempel.

Föraren av skogsmaskinen försökte också omedelbart släcka branden, ringde SOS flera gånger och blockerade en sidoväg med sin husvagn så att räddningstjänsten inte skulle ”åka fel”.

Tingsrätten gör därför en samlad bedömning att skogsentreprenören ska dömas till böter på 2,5 miljoner kronor och inte fem miljoner som åklagaren yrkat på.

Här har SVT pratat med både åklagaren och båda bolagens advokater.

Fakta: Skogsbranden i Västmanland

Skogsbranden i Västmanland startade den 31 juli 2014. Branden blev den största skogsbranden i Sverige i modern tid. En person avled och en annan brännskadas svårt.

Inte förrän den 11 augusti konstaterades att branden var under kontroll. Då hade närmare 14 000 hektar skog till ett värde av hundratals miljoner brunnit upp och cirka 1 000 personer evakuerats.

Sedan 2015 är delar av brandområdet ett naturreservat, Hälleskogsbrännan.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet