Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Åklagaren: ”Att orsaka den största skogsbranden ska kosta lite”

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången vid Västmanlands Tingsrätt om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Nu ska rätten ta ställning till om Stora Enso och dess underentreprenör ska stå till svars för att ha agerat oaktsamt när de arbetade med markberedning den dagen.

Under rättegångsdagarna har ett trettiotal personer hörts och den 9 december väntas domen falla. Åklagaren yrkar på fem miljoner kronor i företagsbot, både Stora Enso och entreprenören.

Vidare står åklagaren fast vid att det var gnistbildningen från markberedaren som orsakat den hittills största branden i Sverige i modern tid.

– Att råkat ha orsakat den största skogsbranden i Sveriges historia ska ju kosta lite , säger Christer Sammens, åklagaren.

Ombudet för entreprenören menar att ifall det blir en fällande dom, kommer entreprenören gå i konkurs. Vem det är som bär ansvaret för branden är i nuläget oklart.

I klippet får du höra om varför åklagaren Christer Sammens gör liknelser om brinnande ljus, men även hur den sista rättegångsdagen var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet