Foto: SVT

Äldre blind man tvingades betala för sex mobiltelefoner – får upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsföretaget Teloteket hade sålt företagsabonnemang och telefoner för ett värde av 4.500 kronor i månaden men lagt fram det som att deras erbjudande kunde sänka Staffan Gustavssons privata telefonkostnader. – Man mår inte gott av sånt här, säger han.

Allmänna reklamationsnämnden fäller Västeråsföretaget Teloteket efter att de tecknat dyra avtal med Staffan Gustavsson, som är svårt synskadad och sjukpensionär.

Försäljaren ska fått honom att teckna ett flertal abonnemangsavtal för företagstelefoni. Totalt ska han ha blivit bunden till avtal för sex mobiltelefoner och en fast telefon till en kostnad av 4.500 kronor i månaden. Staffan Gustavsson, som bor i Flisby i Nässjö kommun förklarar att han inte förstod det här.

– Jag trodde att det handlade om två mobiler och en fast telefon och att det var för min privata telefoni, berättar han.

Försökte ångra avtalet

Staffan Gustavsson bor på en gård och har den som en enskild firma, men det finns ingen direkt verksamhet eftersom han idag är sjukpensionär. Han har i princip blind och har ledarhund. Han behöver assistans när han får ta del av skriftlig och muntlig information som till exempel vid läkarbesök och myndighetskontakter. Assistansen står hans fru för.

Flera gånger har Staffan Gustavsson och hans fru kontaktat Västeråsföretaget för att ångra avtalen men det har Teloteket satt sig emot. Man har istället erbjudit att honom att få reducera antalet abonnemang till bara två mobiler och en fast telefon.

Företaget får backa

Men reklamationsnämnden menar att Västeråsföretaget gjort fel när de skrev avtalen. Till och börja med menar de att försäljaren inte varit klar med att det gällde Staffan Gustavssons verksamhet och inte hans privata telefoni. Dessutom konstaterar nämnden att mannen är en äldre, blind man som inte klarar sig utan hjälp av andra och av de inspelade telefonsamtalen framgår det att han inte förstått innebörden av avtalen.

Därav rekommenderas nu företaget att betala tillbaka alla pengar som mannen tvingats lägga ut samt säga upp samtliga abonnemang.

– Det är jädrigt skönt. Jag hoppas verkligen jag får mina pengar nu. Det handlar om minst 40.000 kronor, säger Staffan Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.