Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldreboendet i Västerås har skött nattillsynen via kameraövervakning i de boendes rum utan att man kunnat säkerställa samtycke. Foto: Janerik Henriksson/TT Adam Wrafter/SvD/TT

Äldre kameraövervakades utan samtycke – boendet i Västerås kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Ett äldreboende för demenssjuka i Västerås har skött nattillsynen via kameraövervakning i de boendes rum utan att ha kunnat säkerställa deras samtycke. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som nu kräver att bristerna rättas till.

– Vi har tänkt och trott att vi har säkerställt det tillräckligt, säger Karin Bolund, på Västerås stad.

Kritiken handlar främst om att det är oklart om de boende har förmåga att förstå innebörden av vad ett samtycke till tillsyn via nattkamera innebär. Ivo menar även att nattpersonalen saknar kunskap och rutiner gällande ”skydds- och begränsningsåtgärder”.

– Vi har inte fått den här kritiken som vi fått nu. Vi vill öka tryggheten, vi har ingen baktanke med det här, säger Karin Bolund, biträdande direktör för vård och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

Enligt anmälan finns det boende som undrar vad det är som sitter på väggen i deras lägenhet. En annan boende som var medveten om att det fanns en kamera i rummet täckte över kameran.

Finns på flera boenden

Enligt Karin Bolund så används kameraövervakning på flera boenden i Västerås, även runt om i landet. Efter Ivo:s kritik kommer Västerås stad nu att se över vilka åtgärder som är lämpliga för säkerställa samtycket.

Redovisningen ska ha kommit in till Ivo senast den 15 september 2022. Om bristerna inte avhjälps, kan Ivo komma att fatta beslut om att förelägga nämnden att vidta åtgärder.

Socialtjänstlagen

Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och innehåller inga bestämmelser som tillåter tvång eller begränsning. Åtgärder får därför inte vidtas mot den enskildes vilja.

Källa: Ivo (Inspektionen för vård och omsorg)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.