Kritiken handlar främst om att det är oklart om de boende har förmåga att förstå innebörden av vad ett samtycke till tillsyn via nattkamera innebär. Ivo menar även att nattpersonalen saknar kunskap och rutiner gällande ”skydds- och begränsningsåtgärder”.
– Vi har inte fått den här kritiken som vi fått nu. Vi vill öka tryggheten, vi har ingen baktanke med det här, säger Karin Bolund, biträdande direktör för vård och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.
Enligt anmälan finns det boende som undrar vad det är som sitter på väggen i deras lägenhet. En annan boende som var medveten om att det fanns en kamera i rummet täckte över kameran.
Finns på flera boenden
Enligt Karin Bolund så används kameraövervakning på flera boenden i Västerås, även runt om i landet. Efter Ivo:s kritik kommer Västerås stad nu att se över vilka åtgärder som är lämpliga för säkerställa samtycket.
Redovisningen ska ha kommit in till Ivo senast den 15 september 2022. Om bristerna inte avhjälps, kan Ivo komma att fatta beslut om att förelägga nämnden att vidta åtgärder.
Socialtjänstlagen
Socialtjänstlagen bygger på frivillighet och innehåller inga bestämmelser som tillåter tvång eller begränsning. Åtgärder får därför inte vidtas mot den enskildes vilja.
Källa: Ivo (Inspektionen för vård och omsorg)