Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jesper Dahl, jurist på Socialstyrelsen, berättar om bristen på regler vid användningen av viss välfärdsteknik. Foto: Lars Pehrson/TT

Socialstyrelsens jurist: ”Svårt att ge den övervakande tekniken idag”

Uppdaterad
Publicerad

IVO har kritiserat ett demensboende i Västerås för att de använde kameror utan att säkerställa samtycke från den enskilde. I dag finns det inget tydligt sätt att säkerställa samtycke om den enskilde har en nedsatt beslutsförmåga enligt Jesper Dahl, jurist på Socialstyrelsen. Nu utreds möjligheterna att ändra lagen.

– En särskild utredare har tittat på frågan om man skulle kunna utföra insatser utan att den enskilde har sagt ja till det, säger Jesper Dahl.

Enligt regeringsformen är var och en skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten av det allmänna, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden.

Men om personen som lagen är tänkt att skydda har en nedsatt beslutsförmåga, som till exempel en demenspatient, kan lagen få motsatt effekt. En lagändring vore önskvärd men det är en komplicerad och svår fråga rent etiskt, enligt Jesper Dahl, jurist på Socialstyrelsen. 

– Den här tekniken kan om man använder den rätt vara väldigt bra för personer med nedsatt beslutsförmåga, säger han.

I klippet berättar Jesper Dahl om vad som gäller för samtycke och om en eventuell ny lag.

Läs mer om lagförslaget: ”Framtidens teknik i omsorgens tjänst”

Utredningen har sett över och föreslagit åtgärder som kan främja införandet av välfärdsteknik. Den har analyserat vilka effekter användning av välfärdsteknik kan ha på behovet av personal i äldreomsorgen. Utredningen föreslår lösningar för samverkan, nationellt stöd och myndigheternas roll, dels adekvat stöd, kunskap och förbättrade förutsättningar för personal.

Källa: Socialdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.