Följ med in på Surahammars nya demensboende, Blomsterängen Foto: SVT

Äldreomsorgen i Surahammar byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Surahammars kommun som tidigare inte levt upp till lagkraven på att erbjuda äldreboende inom tre månader, tar nu första steget mot en större utbyggnad av äldreomsorgen. I början av mars öppnas 15 nya demensboendeplatser.

– Vi har haft en kösituation de senaste två åren som varit mycket ansträngd och vi har inte lyckats leva upp till lagkraven på att verkställa beslut om boende inom tre månader, säger, Martina Nordin, socialchef i Surahammar.

– Men i och med de här 15 platserna bedömer jag att vi har läget under kontroll tills dess att vi får någonting större och det gläder mig mycket, fortsätter hon.

Martina Nordin, socialchef Surahammar Foto: SVT

Ny demensavdelning

Förutom att göra om korttidsboendet på äldreboendet Källbogården till demensboende med åtta platser, och flytta korttidsplatserna till Hallonvägen, har Surahammars kommun skapat en helt ny avdelning med sju platser för dementa i flygeln på Österängens servicehus.

Hela omgörningen, som beräknas ha kostat någonstans runt 10 miljoner kronor har också inneburit 11 nya tjänster i äldreomsorgen.

Första steg i större utbyggnad

Arbetet med de nya demensboendeplatserna är ett första steg i en större utbyggnad av äldreomsorgen i Surahammars kommun. Det berättar socialchefen och socialnämndens ordförande.

Enligt prognoserna kommer det att behövas ytterligare 40 nya platser i kommunen till åren 2020-2025, något det nu tittas på.

Behövs 40 platser till

Politikerna har tagit ett inriktningsbeslut och gett tjänstemännen i uppdrag att ta fram förslag på ritningar och mer detaljerade kalkyler.

Skulle det kunna handla om ett helt nytt äldreboende i kommunen?

Patrik Boström (S), ordf socialnämnden Surahammar Foto: SVT

– Vi har inte fått tillbaka några förslag riktigt än, men det finns vissa ställen där det med fördel skulle läggas och det är ju ihop med det redan befintliga äldreboendet Källbogården. Att bygga ut fyra avdelningar med tio platser i varje, det är väl den bästa ekonomiska fördelen, säger Patrik Boström (S), ordförande i socialnämnden.

Klarar Surahammars kommun av det rent ekonomiskt?

– Ja det kommer vi att göra. I planen vi har nu har vi tagit höjd för det, säger Patrik Boström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.