Foto: TT

Älg och rådjursstammen kan drabbas hårt av sommarens torka

Uppdaterad
Publicerad

Den extremt varma och torra sommaren kommer få konsekvenser för älg och rådjursstammen, det tror Svenska Jägareförbundet i Västmanland. De älgkalvar och killingar som föds i höst kommer vara mindre och nästa år kan antalet bli färre om vintern blir lång och hård.

– En sådan här sommar har vi inte varit med om någon av oss. Det gör oss osäkra på hur det kommer drabba, men genom forskning har man sett viss påverkan av stammarna, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västmanland.

Klövvilt som drabbas

Det är klövvilt som älg och rådjur som framförallt kan komma att drabbas hårt menar Lars Björk. Rovdjur som räv, grävling, mård och mink har inte drabbats av den torra sommaren.

– Eftersom älgkalvarna och rådjurskillingarna har ätit sämre kommer de väga mindre och blir det en hård vinter har de sämre möjligheter att överleva helt enkelt, säger Lars Björk.

Det låter allvarligt. Kan man göra något för att hjälpa till?

– En sak som vi har enormt mycket av i år är ju äpplen. Har man mycket äpplen så kan man prata med en jägare och höra om man kan lägga det i skogen istället för att slänga det på återbruket. Älgar och rådjur tycker om äpplen, så det kan hjälpa till lite grand. Men se till att inte lägga det nära nån väg, säger Lars Björk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.