Årets älgjakt ställs in i området som omfattas av svinpest-restriktionerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Älgjakten ställs in i svinpestsmittade området runt Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Årets älgjakt blir inte av i det område som omfattas av restriktioner efter att svinpest upptäckts i döda vildsvin. Det var P4 Västmanland först att rapportera om. Situationen kan ge den minskande älgstammen en chans att studsa tillbaka.

Precis när jaktsäsongen ska dra igång sätter den afrikanska svinpesten fälleben för jägarna. Enligt Lars Björk, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Västmanlands län, är hans jägarekamrater bedrövade.

– Man har full förståelse. De svär inte men man är bedrövad. För många jägare är jakten väldigt viktig del av deras fritid, säger han.

Afrikanska svinpestutbrottet

Stor smittspridningsrisk

Åtgärden är en av många som införts efter att den afrikanska svinpesten upptäckts i Fagersta. Risken att sprida smittan om jakten trots allt skulle ha genomförts var för stor.

– Man vill att vildsvinen som är sjuka ska röra sig så lite som möjligt, om vi sätter fart på dem finns risken att de sprider sjukdomen vidare.

Minskad älgstam

Älgstammen har sedan tio år tillbaka minskat med 50 procent. Därför har avskjutningen på älg minskat på flera håll.

– Man har börjat dra ner på avskjutningen, och det var planen i höst. Nu beräknar man att älgstammen kommer att öka med 30 – 40 procent till nästa år, säger Björk.

Jakten var planerad att starta om en månad. Även jakten på råbock, rådjur och hare påverkas.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet