Foto: Melker Blomberg/SVT

Beskedet: Nu ska alla i regionen få göra antikroppstest

Uppdaterad
Publicerad

Med start i veckan kommer alla västmanlänningar att kunna boka tid för ett antikroppstest för covid-19, meddelar regionen på en presskonferens. Detta trots intern kritik mot satsningen.

Testningen för antikroppar börjar rullas ut i kommunerna den här veckan. Redan i dag i Västerås, i morgon i Sala och på torsdag i Köping. Något senare i Fagersta.

För att boka tid för provtagning behöver man uppfylla en del krav. Man måste vara 16 år eller äldre, ha e-legitimation, haft covid-symtom samt varit frisk i minst tre veckor.

Om man redan har testats positiv för covid-19 ska man inte ta ett antikroppstest.

”Finns inget skäl”

– Det finns inget skäl att boka provtagning för antikroppar om man sedan tidigare har haft en genomgången infektion och testats positivt för en pågående covid-infektion, säger Jonas Ekström, medicinsk digitaliseringschef.

Den som vill boka tid för antikroppstest måste göra det själv via 1177 Vårdguiden – enligt regionen för att inte belasta sjukvården för mycket. Provsvaret ska komma inom senast två veckor.

Stött på kritik

Men att regionen väljer att satsa på antikroppstester för allmänheten har stött på en del kritik.

Det är framför allt de stora kostnaderna och resurserna som går åt till provtagningen som ifrågasätts av källor som inte vill framträda med namn.

Men regionens stabschef Åke Tenerz säger att det finns ett behov av utökad testning.

– Medborgarna vill ha det. Vi gör det här för att det finns önskemål om det och ett intresse i befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.