Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet svarar medicinske stabschefen Åke Tenerz på kritiken om antikroppstesterna. Foto: SVT

Intern kritik mot Region Västmanlands kommande antikroppstestning

Uppdaterad
Publicerad

Regionens satsning på antikroppstest för alla kritiseras internt. Det tar resurser från smittspårningen och kommer att visa att en klar majoritet av västmanlänningarna inte har antikroppar efter covid-19 enligt kritiken.

Inom kort kommer en allmän antikroppstestning starta i Västmanland. Sedan månader tillbaka finns möjligheten att testa sig för aktiv covid-19, men nu ska man även få veta om kroppen utvecklat eventuell immunitet efter sjukdomen.

Få västmanlänningar med antikroppar

SVT Nyheter Västmanland har tagit del av kritik inifrån regionen där antikroppstesten kritiseras för att de över huvud taget genomförs. Men frågan är känslig och ingen vågar träda fram med namn.

Väldigt få personer i länet kommer att ha antikroppar och testningen slukar mycket resurser, dels i form av pengar, men även personal. De här resurserna skulle enligt kritiken istället behövas för att sköta testningen för aktiv covid-19 (så kallad PCR) som utsatts för stor press.

Att de flesta i Västmanland inte kommer att ha påvisade antikroppar håller regionens stabschef Åke Tenerz med om. Dock menar han att arbetet med antikroppstester inte påverkat PCR-testningen negativt.

– Det här är olika maskiner och system. Vi har inte kunnat göra färre PCR-tester för att vi satsar på antikroppar, säger han.

Högt tryck

I Västmanland har smittspridningen inte skett i samma omfattning som i exempelvis Stockholm och Sörmland. Dessa regioner har infört antikroppstester sedan ett tag tillbaka men i övriga landet finns fortfarande flera regioner som, i likhet med Västmanland, avvaktat.

Trycket på regionerna har varit högt att testa befolkningen, dels från statligt håll och även i opinionen. Det har resulterat i ett arbete där inte kritiska frågor inifrån tagits på allvar menar kritik från SVT:s källa.

Åke Tenerz kan förstå att nyttan med antikroppstesterna kan ifrågasättas.

Har ni pressats att införa det här? 

– Medborgarna vill ha det. Vi gör det här för att det finns önskemål om det och ett intresse i befolkningen, säger han.


Hör mer om regionens satsning på antikroppstester och varför de införs i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet