Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland, varför antikroppstester för allmänheten dröjer i länet. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Antikroppstester för allmänheten i Västmanland dröjer

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen drog antikroppstester för allmänheten igång i grannlänet Sörmland och även i andra län tillhandahåller regionen antikroppstester för den breda massan – men i Västmanland dröjer möjligheten.
– Vi är i nuläget inte framme i en situation där vi kan erbjuda västmanlänningarna antikroppstest, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

I april och början av maj antikroppstestades patienter i Västmanland som tidigt i pandemin provtagits för covid-19, men därefter ändrades rutinerna och man beslutade att endast provta personal inom vård- och omsorg.

På tisdagen drog Sörmland igång med antikroppstester för allmänheten och sedan tidigare erbjuder även Stockholm, Uppsala och Örebro län antikroppstester med varierade upplägg. När västmanlänningarna kan börja erbjudas antikroppstester är däremot oklart.

– Det är några enstaka provtagningar som sker runt personer som har ett svårbedömt sjukdomsförlopp, som skulle kunna tänkas vara covid-19 men där ett näsprov inte givit napp och de fortsätter vara sjuka. Då kan man komplettera med ett antikroppstest för att ta reda på om det rört sig om covid-19 i alla fall, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet