Foto: SVT/Arkiv

Antikroppstester snart igång i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Flera faktorer gjorde att möjligheten att boka in ett antikroppstest för covid-19 i Region Västmanland fördröjdes. Men nu ska testningen snart vara igång för allmänheten.

Från och med slutet av månanden kommer det att vara möjligt att boka in ett antikroppstest inom regionen.

– Tanken är att de som verkligen kände av tydliga covidsymtom ska testa sig. Men vi anar att intresset kommer att vara mycket stort även bland dem som kanske inte kände av förkylnings- eller influensasymptom, säger överläkaren Jonas Ekström som leder projektet med att ta fram antikroppstestmöjligheter för allmänheten.

Immunitet kan finnas trots negativt svar

Testet uförs via ett blodprov i armvecket och resultatet ska vara tillförlitligt.

– Men antikroppssvaret försvinner efter ett tag och vissa utvecklar inga antikroppar, så man kan fortfarande ha en immunitet även om man inte har antikroppar, säger Jonas Ekström.

Varför det dröjde i Västmanland med att komma igång med testningen beror på flera faktorer, enligt Jonas Ekström.

Testmöjligheten för pågående infektioner prioriterad

– Vi har jobbat så fort och så gott vi kunde men det ligger mycket logistik och mycket resurser bakom det här. Dessutom är vi fortfarande inne i semesterperioden. Vissa anställda tar sin sommarsemester i september i år för att kunna få ihop det. Sjukvården har varit oerhört ansträngd de senaste månaderna och då kändes det viktigt att kunna ge medarbetarna en sammanhängande sommarledighet, säger Jonas Ekström.

– Dessutom har vi prioriterat att komma igång med en omfattande testmöjlighet för alla de som tror att de har en pågående infektion. Det kändes  väldigt mycket viktigare för att kunna smittspåra, isolera och hantera pandemin, tillägger han.

Antikroppstestet ska bokas via 1177 och det kommer att kunna utföras i Västerås, Sala, Fagersta och Köping.

Patientavgiften blir 200 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet