Hör i klippet hur ett självtest för coronaviruset går till. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT, Jonas Ekströmer/TT

Regionens leverantör: Coronatesterna i Västmanland sätter igång på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Starten för testningen av alla med coronasymptom tog längre tid än väntat men nu bekräftar företaget som ska sköta testningen att de drar igång kommande vecka.

– På måndag startar vi med sex provtagningsbussar och åtta apotek där man kan hämta ut provtagningspaket, via ombud, säger VD:n Alex Stendahl.

Provtagningsbussarna kommer vara på plats på flera orter i Västmanland. Även vissa apotek kommer att ha möjlighet att ge ut och ta emot testkit. En remiss och bokad tid krävs och görs via 1177.se innan ett test lämnas ut.

Coronaviruset i Västmanland

Provet tas själv med tops, antingen på plats eller hemma. Det lämnas sedan tillbaka och skickas vidare till labb. Det som kontrolleras är om man har eller inte har coronaviruset, alltså inte eventuella antikroppar.

Inte mäktat med

Företaget InfoSolutions har avtal med flertalet regioner om att ordna allmänna coronatester och enligt Region Västmanland företaget inte mäktat med situationen – därför har att testningen dragit ut på tiden. Enligt företagets VD Alex Stendahl har det varit stort tryck från flera regioner.

Har ni inte mäktat med?

– Ja, så kan man säga. Alla regioner vill ha den här lösningen samtidigt och då blir det kapacitetsproblem även hos oss, säger han.

100-200 prov per dag

Testkapaciteten bedöms vara mellan 100 till 200 prov per buss och dag enligt Alex Stendahl. Apoteken kan troligen lämna ut fler. Analyskapaciteten på labben ses över och planeras med Folkhälsomyndigheten varje vecka.

Enligt Region Västmanland ska mer detaljerad information om testningen ges inom kort. När SVT når medicinske stabschef Åke Tenerz bekräftar han att regionen fått datumet måndag och att allt är klart från deras sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet