I klippet beskriver regionens medicinske stabschef varför testerna dröjer. Foto: Carl Edholm, Amanda Hemberg Lind/SVT

Coronatester till alla med symptom försenade – kan dröja veckor

Uppdaterad
Publicerad

Planen var att testningen av alla västmanlänningar med coronasymptom skulle dra igång idag tisdag. Så blir det inte på grund av en försenad leverantör enligt Åke Tenerz, medicinsk stabschef på regionen.

– De har uppdrag att leverera en mobil lösning till oss men mäktar inte med, säger han.

5 juni meddelade regionen att testning för alla i Västmanland med coronasymptom, så kallade PCR-tester, skulle dra igång inom kort. Startskottet planerades runt midsommar och sattes till slut till 23 juni. Nu står det klart att det inte blir så utan uppskattningen är att det dröjer ytterligare minst en vecka, eller flera.

Enligt stabschef Åke Tenerz är anledningen till förseningen att leverantören inte hunnit med alla uppdrag från olika regioner. Han kan inte svara på vad som ligger till grund för att vissa regioner gått före.

Coronaviruset i Västmanland

Bussarna har inte kommit

Provtagningsbussar som utlovats på flera orter i länet är en del av det som inte levererats. Förutom att ta emot och skicka coronatester via mobila enheter som bussar så är tanken att även särskilda apotek involveras i testningsprocessen. Att börja med en testning via dem är en eventuell plan framåt.

– Vi funderar på en lösning där testerna via apoteken kan lösas först innan bussarna är på plats, säger Åke Tenerz.

”Dröjer längre än vad ledningen sagt”

Enligt tips till SVT Västmanland har flera anställda inom vården länge tänkt att regionens tidsplan inte skulle hålla. På frågan vad Åke Tenerz säger om den bilden svarar han:

– Jag trodde att det skulle att gå att uppnå. Det datum vi fick var i dag. Det var det vi hade fått höra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet