Foto: Johan Nilsson / TT

Fler ska testas för corona i Region Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökar Region Västmanland testerna för covid-19 i länet. Detta efter regeringens beslut om att 100 000 tester ska utföras varje vecka i hela landet.

– Vi räknar med att det kommer öka betydligt, säger regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

– Regionerna måste öka takten, sa socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff sista veckan i april, angående en utökning av andelen coronatester till 100 000 i veckan. 

För Region Västmanlans del har man nu börjat utöka testerna för att fånga in fler grupper. Tidigare testades personer som var mycket sjuka, samt vårdpersonal som framförallt jobbade kommunalt. Mindre sjuka äldre och yngre i riskgrupper, samt insjuknad vård- och omsorgspersonal ska regionen härmed testa.

Coronaviruset i Västmanland

Även tester för antikroppar har inletts.

– Vi inleder med avgränsade grupper. Vi prövar de som redan varit sjuka som vi vet ska ha bildat antikroppar. I slutet av maj hoppas vi kunna testa den Västmanländska allmänheten. Åtminstone slumpmässiga andelar, säger regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Den nya provtagningsinstruktionen kom 8 maj.

Andelen smittade av covid-19 fram till 11 maj

Antal fall: 932

Antal dödsfall: 121

Antal patienter som vårdas av regionen (ej IVA): 28

Antal patienter som vårdas på IVA: 10

Källa regionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet