I klippet berättar Jan Smedjegård om läget på IVA. Foto: Carl Edholm/SVT

Smittskyddsläkaren om coronaläget: ”Inte alls över”

Publicerad

Enligt smittskyddsläkaren Jan Smedjegård har Region Västmanland ännu inte nått toppen och det är fortfarande oklart när den kommer komma. För intensivåderns del har andelen patienter ökat.

Under en presskonferans 29 april konstaterade Jan Smedjegård att Västmanland nådde peaken i antalet fall under påskhelgen, men fallen i länet har ännu inte gått ner.

– Det är inte alls över för Västmanlands del, säger han.

Coronaviruset i Västmanland

Går det fortfarande att sia om framtiden?

– Det gör det egentligen inte, allt man förutser visar sig inte stämma. Hittills har det varit svårt att sia om kulmen, men förhoppningen är att vi kommer ha ett något lägre behov av att vårda personer på sjukhus när vi kommer in i sommarperioden.

Uppmaningar från smittskyddsläkare Jan Smedjegård

• Du ska stanna hemma från arbete, skola, förskola, och andra tillfällen att träffa människor när du är förkyld eller har tecken på smitta.

• Håll minst en meters avstånd till andra människor när så är möjligt och undvik nära kontakt med synligt förkylda eller hostande människor, minst två meter.

• Iakttag god handhygien vid färd med allmänna kommunikationsmedel; sprita eller tvätta händerna direkt efter vistelse i bussar, tåg etc, och alltid före matlagning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet