Smittskyddsläkare Jan Smedjegård region Västmanland under onsdagens presskonferens om covid-19 läget i länet. Foto: Region Västmanland

Smittskyddsläkaren: Västmanland ”peakade” i påskas

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagens presskonferens från Region Västmanland meddelade smittskyddsläkare Jan Smedjegård att länet troligen nådde ”peaken” i påskas när det gäller covid-19 patienter.
– När vi granskar våra egna data om personer som vårdas på sjukhus så ser vi att vi hade det största antalet covid-19 patienter under påskhelgen, säger han.

Antalet dödsfall är nu uppe i 93 personer. Antalet personer som vårdas för covid-19 har minskat sedan påskas. Under onsdagen var det 26 personer som var inlagda på vårdavdelning och sex personer vårdades på intensivvårdsavdelning.

150 provtagningar sker varje vardag och något färre på helgerna. Jan Smedjegård menar att det gör att antalet fall nu ökar tydligt dag till dag i Västmanland.

– Till och med i tisdags var det 749 fall med diagnostiserad covid-19 och det var 30 nya fall under tisdagsdygnet.

Ändrad ”peak”

I början trodde region Västmanland att ”peaken” skulle komma två månader efter att det första fallet hade konstaterats, vilket skulle innebära mitten av maj, men den uppfattningen har nu ändrats enligt Smedjegård.

– Vi fick rapporter om att Stockholm skulle kunna ”peaka” runt 15 april och vi ligger tidsmässigt två veckor efter och då borde vår ”peak” hamna ungefär nu. Och när vi granskar våra egna data om personer som vårdas på sjukhus så ser vi att vi hade det största antalet covid-19 patienter under påskhelgen med ett antal på 50 under flera av de dagarna.

”Sjukhuspeak” i påsk

Utifrån detta så är tror nu smittskyddsläkaren att Västmanlands ”sjukhuspeak” låg redan vid påskhelgen.

Finns det en risk att det återeskalerar?

– Det kan vi inte uttala om oss helt och hållet, men det är viktigt att vi fortsätter hålla alla rekommendationer som har getts, säger Jan Smedjegård.

Totalt antal bekräftade fall av covid-19 per kommun i Västmanland

Visa
  • Arboga: 12 
  • Fagersta: 22
  • Hallstahammar: 29
  • Kungsör: 20
  • Köping: 87
  • Norberg: 12
  • Sala: 78
  • Skinnskatteberg: 4
  • Surahammar: 7
  • Västerås: 402

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet