Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Osäkerhet kring mål om 100 000 tester Foto: Johan Nilsson / TT

Osäkerhet kring mål om 100 000 tester

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen vill se 100 000 coronatester i veckan redan i mitten av maj. Ansvaret för göra testerna ligger på regioner och kommuner, men flera av dem undrar hur det ska gå till.

Det är en bra bit innan målet nås. Förra veckan analyserades 29 000 prover, och flera regioner kan inte ge inte något konkret svar på hur många fler tester man tror sig kunna göra.

I Region Jämtland Härjedalen provtas redan alla som behöver provtas, enligt regionledningen, och i Stockholm testas i dag drygt 1 000 personer om dagen.

– Regeringen måste förtydliga sig. Vilka mer är det som ska testas och till vilket syfte? säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm.

Måste sannolikt utökas till fler grupper

Hittills har i första hand sjuka som lagts in eller vårdats på sjukhus testats för covid-19, samt vårdpersonal som är sjukskrivna med symptom, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringslista för provtagning. Men om testerna ska utökas så kraftigt som regeringen vill måste det sannolikt utökas till fler grupper.

Enligt prioriteringslistan ska anställda i andra samhällsviktiga yrken prioriteras för provtagning i tredje hand, och i fjärde hand personer i övriga samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet