Svår depression ska behandlas genom att patienten sövs ned och får elbehandling, skriver socialstyrelsen i sina nya riktlinjer för depression. Metoden ses som beprövad med få biverkningar.
Men i landet i stort är det få regioner och sjukhus som klarar av att ge behandlingen. Men i Västmanland har man följt riktlinjerna väl och är ett av de län i Sverige med högst andel patienter som fått hjälp med elbehandlingen. 2016 fick totalt 56,8 procent av patienter som lider av depression ETC-vård.
Stor höjning på ett år
I riket i stort ligger andelen patienter som fått hjälp med ETC på 38 procent år 2016. Västmanland låg även på de siffrorna 2015 men har på ett år ökat från 37,6 procent till 56,8.
Färre antal patienter
Under 2016 var det 3.973 patienter i Sverige som behandlades med ECT – en minskning med fem procent jämfört med året innan. Behandlingen ges framförallt till patienter som vårdats på sjukhus för svår depression.
Behandling även för barn
Socialstyrelsens rekommendation av ECT gäller framförallt vuxna. Men under 2017 har minst sju barn under 18, varav en som var under 15, genomgått behandlingen. Trots att socialstyrelsen i rekommendationen skriver att ”det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för ungdomar”.
ECT
Elchocksbehandling används ofta för att behandla den som lider av svår depression.
När kroppen utsätts för kraftiga stötar framkallas ett krampanfall som hjälper kroppen att utsöndra ämnen som påverkar sinnesstämningen.
Behandlingen pågår i mindre än en minut och patienten är nedsövd under tiden.
Varje år får ca 4.000 patienter behandling med elchocker och bara en liten del drabbas av biverkningar.