Foto: svt

Allt fler rapporter om varg i länet

Publicerad

Antalet anmälningar om varg i Västmanland och i mellansverige har ökat de senaste åren enligt länsstyrelsen. Orsaken är troligen att antalet vargar ökat.

I Västmanland finns idag sex revir med vargar och antalet familjegrupper/revirmarkerande par i Sverige har vuxit från 13 år 2000 till 74 stycken 2016, det visar siffror från Naturvårdsverket.

Samtidigt är i princip hela den svenska vargstammen koncentrerad till Mellansverige och det gör att vargtätheten i länet ökat.

– Tidigare var vargarna i länet koncentrerade till de nordvästra delarna av länet, idag ser vi att det finns en spridning söderut, berättar Tobias Hjortstråle vilthandläggare på länsstyrelsen. Att vargen är koncentrerad till mellansverige beror bland annat på beslut att Sverige inte ska ha vargar i renbetesområdena i norr och att de södra delarna av Sverige till stor del består av öppna jordbrukslandskap med mycket boskapsdjur.

Att vargen spritt sig söderut och att vargtätheten ökat är troligen anledningen till att allt fler rapporter om vargmöten kommer in till myndigheterna, tror Tobias. Rovdjursforskare Jens Frank på Grimsö viltforskningstation instämmer men trycker på att vargar som går nära eller genom bebyggelse inte automatiskt ska ses som oskygga eller ett problem.

Är vargar nära bebyggelse ett problem?

– Det är inte onaturligt för vargar att röra sig i närheten av hus och åkermark. Inte ens att en varg någon enstaka gång går genom ett samhälle behöver vara en indikation på att djuret är ett problem menar han.

Vargen har ingen anledning att vara rädd för hus, vägar och mänskliga boningar menar Jens Frank, Sverige är så pass tättbebyggt att de intrycken och dofterna är något vargen vant sig vid. Däremot bör vargen gå undan för människor som dyker upp plötsligt, menar han, men det bygger på att vargen verkligen uppfattar att det finns en människa där.

– Jag har vid flera tillfällen varit med om att gå inpå vargar med en hund i koppel där vargen har varit så fullständigt fixerad vid hunden att den inte märkt min närvaro förrän jag har rört mig eller hojtat till.

–Vi har heller inte i Skandinavien haft något tillfälle där vargar inte gått undan för människor när man klappat i händerna eller hojtat och tjoat.

Hur slipper man vargmöten?

För att hindra varg att gå in på tomten är det viktigt att inte lämna mat och sopor framme. Vargen är opportunist, och komposter och hundmat kan locka. Hundar kan hållas kopplade i skog och mark där det finns varg för att minska risken.

– Jag har hittills aldrig varit med om att det är människorna i sig som vargen är intresserad av utan det är någonting annat som lockat vargen, säger Jens Frank.

Vilket avstånd man känner sig bekväm med att se varg på varierar för olika människor, säger Jens Frank, men en varg som upprepade gånger kommer under 30 meter från en människa som den faktisk uppfattar skulle han se som ett potentiellt problem. Om den dessutom inte reagerar om man försöker skrämma den är det allvarligt, men det har alltså inte Jens Frank stött på i Skandinavien.

”Mata inte vilda vargar”

Det finns exempel på bekräftade vargattacker av vilda vargar mot människor i modern tid i bland annat Indien och Nordamerika. Då har det ofta handlat om att vargen förlorat sina naturliga bytesdjur, som i Indien där många vargar lever på soptippar tillsammans med människor, eller att vilda vargar matats och vants vid människor, något som skett i Nordamerika, berättar Jens.

Så att mata vilda vargar för att kunna komma nära och ta kort som man misstänker skett i ett fall i Nordamerika är något som Jens Frank starkt avråder från.

De attacker vi haft mot människor av varg i Sverige som tillexempel i Kolmårdens djurpark har handlat om vargar som vant sig vid människor, alltså vargar som lärt sig att inte se människor som ett hot, menar Jens Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer