Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt fler sparar i aktier i år: ”Ser en ökning framförallt bland kvinnor” Foto: Christoffer Söderman / SVT

Allt fler sparar i aktier: ”Ser en ökning framförallt bland kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler har börjat spara i aktier i år, det visar statistik från SCB och Finansinspektionen. Under första halvåret ökade andelen aktieägare i totalbefolkningen för första gången sedan 2016. Den här ökningen har också märkts av hos en lokal förening som sysslar med aktiesparande.

– Vi har märkt en ökning och framförallt bland kvinnor, så det är jätteintressant, säger Yvonne Adolfsson, ordförande på Aktiespararna Västerås.

Den största ökningen har enligt statistiken skett i åldrarna 25-44 år och även Yvonne Adolfsson märker att det är fler yngre kvinnor än tidigare på deras grundkurser.

– Jag tror att det kan bero på att det är mycket mera tillgängligt nu än tidigare. Det finns många olika forum och grupper på sociala medier där du kan fråga en fråga lite anonymt som du kanske tycker är lite dum och så vidare, säger hon.

Yvonne Andersson tycker samtidigt att det är viktigt för nybörjaren att inte stirra sig blind på aktietips i poddar och på sociala medier.

– Man måste bilda sin egen uppfattning och strategi för sitt sparande. Börja försiktigt och kanske titta på de branscher som du kan och jobbar i. Samla på dig så mycket information som möjligt och tänk långsiktigt. Att göra de här snabba klippen är som att vinna på triss tror jag, säger Yvonne Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer