Foto: Daniel Brodén / SVT

Allt fler vapen i händerna på kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen mot en polismans bostad var den sjunde i raden i Västerås sedan i april. Flera av skottlossningarna har skett på allmän plats. Hur många vapen som finns i omlopp är okänt men vapenbeslagen har blivit fler. Det visar en granskning som SVT Västmanland har gjort.

Sedan 2015 har det skett nästan en fördubbling av beslagtagna vapen i Västmanland. År 2015 beslagtogs 41 vapen – fram till oktober 2017 är siffran 69.

– Det finns en likgiltighet i dag. Jag tänker på grovkalibriga höghastighetsvapen i händerna på väldigt unga individer som inte har koll på vad det får för effekt, säger Fredrik Degerman, yttre befäl.

Pistoler är det vanligaste vapenbeslaget, tätt följt av revolver, gevär och andra typen av jaktvapen.

Efterfrågan på vapen är stor

– Vapen som attribut påvisar ett ganska starkt våldskapital och det har ett stort värde i den kriminella världen. Att efterfrågan är stor beror ju på att våldet har blivit grövre, säger Fredrik Degerman.

Att ingen skadades vid helgens skottlossning var ren tur. Skotten igenom polismannens hur var så kraftiga att de gick in i grannhuset. Våldet har blivit grövre och klimatet har hårdnat – något som Fredrik Degerman och hans kollegor märkt av.

– Personer som innehar handeldvapen utifrån syftet att antingen skydda sig själva eller antingen använda vapnet för att begå grova brott, de personerna tillhör i regel någon form av ett kriminellt nätverk. I normalfallet är det inte riktat mot allmänheten eller mot någon enskild person men risken finns naturligtvis att tredje person kan drabbas och det är allvarligt.

”Vi utgår från att vapen är skarpa”

De flesta vapen smugglas in i landet, en del licenspliktiga vapen stjäls vid inbrott.

Är det svårt att skilja på ett riktigt vapen kontra ett låtsasvapen?

– Ja, det måste jag säga. Framför allt på håll. Vi poliser utgår från att handeldvapen är skarpa – det ingår i vårt taktiska förhållningssätt.

Mörkertalet är stort

Hur många vapen som finns i omlopp är okänt, men polisen befarar att mörkertalet är stort. Tillgången på vapen driver på fler uppgörelser i den undre världen och polisens jakt på illegala vapen pågår ständigt. Ofta görs upptäcker när misstänkta bilar eller personer kontrolleras.

Letar ni aktivt?

– Ja, det gör vi och jag tycker att vi har vässat oss rejält de sista åren. Vi får vapentips och tips på personer som innehar vapen, vi anträffar vapen i miljöer där man kanske inte förväntar sig att göra det. Vi har en hög medvetenhet.

Vapnen som polisen i Västmanland beslagtagit

41 vapen 2015:

29 pistoler

6 kulgevär

6 hagelgevär

79 vapen 2016:

44 pistoler

11 revolvrar

10 kulgevär

13 hagelgevär

1 automatvapen

2017 – fram till och med i dag:

39 pistoler

12 revolvrar

11 kulgevär

5 hagelgevär

2 automatvapen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.