Foto: TT

Sju skjutningar – sedan i april

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningarna i Västerås har hittills krävt ett människoliv – en 30-årig man sköts ihjäl på öppen gata. Hans tidigare kompis är häktad för dådet. Nu kraftsamlar polisen mot det allt grövre våldet.

Polisen i Västmanland har beskrivit läget som ”exceptionellt” med alla våldsbrott som skett i Västerås och Västmanland. Andra utredningar, som mängdbrott, har samlats på hög.

Det här har hänt:

4 april, kl 21.41, Säbygatan

Foto: Björn Lockström

Två män, 38 och 45 år, besköts när de var vid Skiljebo centrum. De skottskadade männen tog sig själva till akuten för vård. De har inte velat medverka i polisens utredning. Boende i området hade hört smällar och bråk men få verkar ha sett själva skjutningen. Motivet  till dådet är ännu okänt. De skjutna är kända av polisen sedan tidigare.

Antal poliser som jobbar med fallet: Ingen. Förundersökningen är nedlagd.

Frihetsberövade: 0. I slutet av maj anhölls misstänkta i ärendet som frigavs innan häktning.

29 april, kl 22,30, Emausgatan

Dödskjutningen skedde på Gideonsberg i Västerås i april. Foto: svt/ Fredrik Björkholm

En 30-årig man sköts till döds på Gideonsberg. Hans forna kamrat, en 23-årig man, är häktad för dådet. Enligt åklagaren hade offer och misstänkt gärningsman en personlig konflikt. Polisens utredare har kunnat konstatera att deras mobiltelefoner var nära varandra under mordnatten. Båda är kända av polisen. Åtalsfristen går ut den 9 november men det är oklart om den tekniska undersökningen är klar tills dess.

Antal poliser som jobbar med fallet: 2

Frihetsberövade: 1

29 juli, kl 02.50, Brahegatan

Foto: Daniel Brodén

En 22-årig man utsattes för ett mordförsök vid korsningen Tessingatan/Brahegatan. 22-åringen sköts på  nära håll och han träffades av mellan fyra och fem skott. ”Det var meningen att han skulle dö”, har Johan Håvedahl, polis vid roteln för grova brott tidigare sagt till SVT Västmanland. Under utredningens gång har flera personer varit frihetsberövade men sedan släppts. 22-åringen bor i dag på skyddad adress med tanke på den hotbild som finns mot honom. Under tiden har han dömts för narkotikabrott.

Antal poliser som jobbar med fallet: 10

Frihetsberövade: 2

9 augusti, klockslag okänt, skogsområde nordost om Lidl på Gryta

I ett skogsparti vid Tunbytorp hittades en man skjuten i benet. Foto: Audrey Erath/SVT

En 36-årig man sköts i benet och det var en förbipasserande cyklist som hörde 36-åringens rop på hjälp. En 39-årig man sitter häktad för försök till mord och grovt olaga hot. Polis och åklagare har varit väldigt förtegna om utredningen men den 1 november väntas åklagaren väcka åtal i fallet. Både offer och gärningsman är kända av polisen sedan tidigare.

Antal poliser som jobbar med fallet: 4

Frihetsberövade: 1

18 april, kl 15.30, Kölgatan

Foto: SVT

Två män, en 21-årig västeråsare och en 33-årig man från Eskilstuna, besköts med automatvapen, troligtvis en kalashnikov, bakom en restaurang på Hammarby. 21-åringen skadades allvarligt. Efter dådet försvann skytten och ytterligare en man på moped. Polisen säger sig ha olika motivbilder att arbeta utifrån, men inget de vill gå ut med. En stor mängd förhör har hållits. Utredningen beskrivs vara i ett sånt läge att polis och åklagare väntar olika besked och analyser från NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Antal poliser som jobbar med fallet: Ingen fast grupp för närvarande.

Frihetsberövade: 0

5 oktober, kl 19.00 cirka, Benvägen 53 (Bjurhovda centrum)

Foto: Jakke Röntynen

En ordningsvakt i 60-årsåldern sköts utanför ett gym på Bjurhovda. Ordningsvakten ska ha träffats av minst fem skott – två av dem gick in i ryggen och ett i skinkan. Polisen utesluter inte att skjutningen kan vara en hämndaktion av något slag. Flera vittnesiakttagelser har kommit till polisens kännedom men i nuläget finns ingen gripen för dådet.

Antal poliser som jobbar med fallet: Cirka 10

Frihetsberövade: 0

28 oktober, kl 03.20, bostadsområde i Västerås

Foto: TT

Ett 20-tal skott avlossades mot en polismans bostad. I huset låg familjen, två vuxna och två små barn och sov. Förödelsen blev stor – leksaker, element, dörrar – sköts sönder. Skotten var så kraftiga att de gick igenom huset och in i grannhuset. Polismannen och hans familj har förts till en säker plats och uppges vara chockade över det som hänt. I övrigt vill varken polis och åklagare kommentera utredningsläget. En 21-årig man sitter anhållen som skäligen misstänkt, det vill säga den svagare misstankesgraden, för försök till mord. Mannen häktades men frigavs senare.

Antal poliser som jobbar med fallet: Okänt

Frihetsberövade: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer