Foto: TT

Amazons e-handel snart i Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

Amazon har under stort hemlighetsmakeri köpt mark på tre svenska orter. Samtidigt har det länge glunkats om att e-handelsjätten ska etablera sig i Sverige. Nu kallar jätten till presskonferens. Är det kanske nu det händer?

Amazon har bjudit in till presskonferens i Stockholm på onsdag morgon. Vad som ska avhandlas är inte känt, men många har spekulerat — fruktat — att företaget är på väg att ge sig in på den svenska marknaden.

Samtidigt har det under senare tid funnits många tecken på att ett sådant inträde kan vara nära.

I våras blev det känt att Amazon köpt mark i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för att bygga åtta byggnader om vardera 25 000 kvadratmeter. Totalt handlar det om 300 000 kvadratmeter mark för totalt 60 miljoner kronor, rapporterar tidningen Fastighetsvärlden.

Markköpet och byggena har omgärdats av stort hysch-hysch.

Köpt upp amazon.se

Samtidigt har svenska Postnord tecknat ett treårsavtal med Amazon, en förlängning av ett tidigare avtal.

Dagens industri rapporterade i somras om att Amazon ansökt om att få tillhandahålla betaltjänster i Sverige, och att företaget köpt upp internet-domänen amazon.se. Uppgifter florerar också om rekryteringar av e-handelskunnig personal, enligt DI Digital.

Allt detta sammantaget gör att man kan fundera kring om det är nu det är dags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer