Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På kompetenscentret får ambulanssjukvårdare bland annat testa på säker utryckningskörning under besvärliga förhållanden och omhändertagande av suicidala patienter. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Fejkade skottskador och körsimulator – här är ambulansens nya kompetenscenter

Publicerad

Ambulanssjukvården i Västmanland har öppnat upp deras kompetenscenter. Där erbjuds utbildning inom alltifrån avancerad körning till hur man bäst hjälper överviktiga patienter.

– Vi har utbildningar inom allt som man kan tänka sig att man möter ute i ambulanssjukvården, säger Henrik Lindlöf, chef för ambulanssjukvården i Västmanland.

Inom ambulanssjukvården är det vanligt att kommuner och regioner köper utbildningar av varandra. Västmanland har under en lång tid genomfört vidareutbildningar för sin personal som andra kunnat köpa. Tillkomsten med det nya kompetenscentret gör att ambulanssjukvården utökar deras kurspaket och utbildningar.

– Syftet är att stödja medarbetares kompetensutveckling och se till att dem får erfarenheter och kunskaper som dem tar med sig ute när dem träffar patienter, säger Henrik Lindlöf.

Varför har ni gjort en utbildningsinsats på plötsligt dödligt våld?

– Skjutningar och knivhuggningar ökar allt mer, det är bra att vi får träna ännu mer på hur vi ska förbinda skadorna, säger Sanny Forsberg, ambulanssjukvårdare.

Följ med till ambulansens kompetenscenter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.