Omfattande teknisk undersökning har pågått i över en vecka på gården som gömt en amfetaminfabrik. Foto: Melker Blomberg/SVT

Knarkfabriken i Skinnskatteberg: Fyra häktade på svaga misstankar

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer, tre kvinnor och två män, sitter häktade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. De ska på olika sätt varit med och drivit amfetaminfabriken som hittades i Skinnskatteberg söndagen den 30 augusti. Misstankarna mot personerna är dock svaga och räckte knappt till häktning.

För tre år sedan köpte fyra personer, två män och två kvinnor, gården med den stora ladan i Skinnskattebergs kommun. Enligt källor till SVT har de sedan dess varit ganska okända på bygden och hållit sig på sin kant.

Sedan förra söndagen har deras gård varit avspärrad och föremål för en gigantisk teknisk undersökning. I ladan hittades stora mängder amfetamin och utrustning för att tillverka narkotika.

Knarkfabriken i Skinnskatteberg

Fem misstänkta häktade

I samma veva, på söndagen 30 augusti, greps två män och en kvinna. Helgen därpå greps ytterligare två kvinnor. Alla fem har nu häktats misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Fyra personer är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden, och får bara hållas häktade i maximalt en vecka. En så kallad utredningshäktning. En av männen är misstänkt på den högre misstankegraden, på sannolika skäl, och kommer att hållas häktad fram till den 1 oktober.

Polis förtegna

Fallet har sedan början varit tystat. Både polis och jurister har inte velat uttala sig.

Samtliga fem nekar till anklagelserna som riktas mot dem. På torsdag respektive fredag måste åklagaren presentera starkare bevis mot de fyra personerna som misstänks på den lägre graden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabriken i Skinnskatteberg

Mer i ämnet