Foto: TT

Ett par av tio ångrar skilsmässan

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt hamnar på delad andraplats vad gäller skilsmässoansökningar som ställs in. Under 2018 var det 14 procent av paren som återkallade sin ansökan.

Det är Nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffror från Domstolsverket. Andelen skilsmässoansökningar som avskrevs var 11 procent i hela landet. I Västmanland var samma siffra 14 procent.

– Att en eller bägge parter tänker om kan ha både känslomässiga och praktiska orsaker och i vissa fall kan planerna på en separation fungera som en slags väckarklocka, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Skilsmässor

• Drygt 30 500 mål om äktenskapsskillnad registrerades som avgjorda vid landets tingsrätter i fjol. De inkom antingen via en gemensam ansökan, eller en stämning från ena parten. 3 350 av dessa mål avskrevs.

• Ett äktenskapsmål registreras som avskrivet om det återkallas aktivt under den sex månader långa betänketiden, eller inte bekräftas innan denna periods utgång.

• Betänketid infaller som regel alltid om ett barn under 16 år är hemmaboende hos makarna, samt i de fall när endast en av parterna vill skilja sig.

Källa: Domstolsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.