Foto: Robert Gustavsson/SVT

Anlagd brand på hembygdsgård i Köping – ett dygn senare togs Gryningspyromanen: ”Ingen misstänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen hittades Gryningspyromanen på en adress i centrala Köpings efter tips från allmänheten.

Polisen vill däremot inte bekräfta någon koppling till torsdagens misstänkt anlagda brand på Dybecksgården.

–  Vi har ingen frihetsberövad eller misstänkt för det just nu, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisen region Mitt, vid 14-tiden på fredagen.

Den kulturhistoriska byggnaden Dybecksgården i Odensvi utanför Köping började brinna på utsidan av fasaden tidigt på torsdagsmorgonen, men kunde snabbt släckas.

Efter den tekniska undersökningen talar det mesta för att det rör sig om en anlagd brand.

– Ingen person är frihetsberövad eller misstänkt just nu. Men utredningen fortsätter, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisen region Mitt.

Odramatiskt ingripande

Gryningspyromanen är villkorligt frigiven sedan i våras och övervakas med fotboja. Det var under natten mot tisdagen som Kriminalvården tappade kontakten med mannens fotboja efter att han gjort sig av med den och han inte gick att hitta.

– Personen som avvek från Kriminalvården hittades någorlunda centralt i Köping efter allmänhetens tips. Frihetsberövandet gick helt odramatiskt till. Den personen är nu övertransporterad till kriminalvården och från polisens sida är ärendet avslutat,  säger Magnus Jansson Klarin.

En brand upptäcktes tidigt på morgonen 21 oktober på utsidan av huvudbyggnaden vid kulturhistoriska Dybecksgården i Odensvi utanför Köping. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.