Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Eduards fick en chock när elräkningen på 20 000 kronor damp ner i januari. Hör henne berätta om vilka åtgärder hon tog för att minska kostnaderna. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Annas elchock – fick räkning på över 20 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Rekordpriserna på el i vintras fick många villaägare att reagera. Anna Eduards fick en chock när notan landade på 20 275 kronor i januari. Men med några ändringar i uppvärmningen hoppas hon på lägre kostnader kommande vinter.

Anna Eduards bor i en 135 kvadratmeter stor villa i Kungsör med sin familj. Huset värms med direktverkande el och en braskamin. I vintras när elpriserna slog i taket var hon likt andra husägare chockad över prislappen för en månads el, särskilt när januariräkningen blev på 20 275 kronor.

– Jag vet att jag inte var ensam om att drabbas av de hutlösa priserna. Jag hade vänner som skämdes för att berätta vad deras elräkning var.

Energikrisen i Västmanland

Anna menar att familjens förbrukning av el på inget sätt sticker ut, och att den vanligtvis låg på 7 000 kronor i vintertid.

Letade med värmekamera

Som åtgärd installerade de en ny luftvärmepump, samt letade temperaturskillnader med en värmekamera för att kunna täta till där värme slapp ut.

– Det känns att den nya luftvärmepumpen värmer bättre än den gamla. Vi har inte sett skillnader i elräkningen än eftersom det inte är vinter än, men vi hoppas naturligtvis på lägre kostnader.

Hör Anna berätta mer i klippet

ELPRISERNA

Sverige består av fyra elområden  

Under 2022 har det varit höga spotpriser på el i Sverige och det har varit fortsatt stora prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden. Just nu handlas elen för kommande vinterhalvår till spotpriser som ligger två till fyra gånger högre än priserna förra vinterhalvåret. 

Pris 

Spotpriser i de 4 områdena kommande vinterhalvår* (förra vinterhalvåret inom parantes)  

SE1: 75 öre/kwh         (35,68 öre/kwh)   

SE2: 75 öre/kwh         (35,68 öre/kwh)   

SE3: 396 öre/kwh        (106,85 öre/kwh)   

SE4: 509 öre/kwh        (122,43 öre/kwh)  

* Snittpriser för vinterhalvåret, oktober-mars, räknat utifrån terminspriset på Nasdaq den 24 augusti 2022. Obs att detta inte är slutpris till kund utan som användare tillkommer elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms.  

Elförbrukning  

Lägenhet: Normal energiförbrukning för en mindre lägenhet är ca 2000 kWh/år och en större bostad använder ca 5000 kWh/år. Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning.  

Hus: Normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.  

(Källa: SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet