Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi restauranger är elberoende”. I klippet berättar Nizar Abboud, som driver café och restaurang i Kolbäck, hur han ändå försöker ställla om för att spara. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Restaurangägaren Nizar tog hjälp för att spara energi: ”Man måste diska i alla fall”

Publicerad

Sänka värmen, byta till LED-lampor och tänka smart vad gäller användandet av ugnar, stekbord och varmvatten. Det är några åtgärder som Nizar Abboud i Kolbäck vidtagit i sin café- och restaurangverksamhet.

– Istället för att diska hela dagen så sparar vi disken och kör 1-2 timmar i sträck, säger Nizar Abboud.

En resturang är elintensiv med råvaror och produkter som måste hållas kalla eller tillagas i ugnar eller på spisar. Nizar och hans fru har haft besök av en energirådgivare från Enerigikontoret Mälardalen och har fått råd de tagit till sig.

I en tid där kostnaderna för råvaror och inköp av andra produkter stigit kraftigt kan små förbättringar göra skillnad på elkostnaden.

– Man kan göra många små steg och då kan man spara, oavsett hur mycket, men alla bäckar små, säger Nizar Abboud.

I klippet berättar han om åtgärderna han vidtagit för att spara energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet